Loading
Butuc Gavril Adrian

Alba Iulia – 15 Octombrie: Ziua Încoronarii

Ziua Încoronarii

Sarbatoarea, devenita deja o traditie pentru orasul nostru, va fi cu totul speciala: in anul centenarului se implinesc 96 de ani de la Incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, eveniment care s-a desfasurat la Catedrala Ortodoxa – Catedrala Reintregirii Neamului – din Alba Iulia, pe data de 15 Octombrie 1922 si care a marcat inceputul unei noi ere de glorie pentru Romania, o era a schimburilor culturale, o era cosmopolita a schimbarii, a dezvoltarii economice si a diversitatii.

Alba Iulia, cealalta capitala este locul in care multi romani vin in pelerinaj pentru a-si regasi identitatea, pentru a intelege de ce istoria bogata a acestei tari merita cinstita. Alba Iulia este locul in care visele romanilor au fost indeplinite, iar incoronarea de pe data de 15 octombrie a fost doar ultimul pas catre un viitor luminos care a fost furat tarii mult prea devreme.

Problema incoronarii a fost discutata ca simbol al actului unirii la intrunirea Consiliului de Ministrii de la Sinaia de pe 24 august 1922, iar decizia finala a fost intarita de mesajul regal, citit de I.C Bratianu in Adunarea Deputatilor doar o luna si jumatate mai tarziu, pe 12 octombrie. Regele Ferdinand asigura ca prin incoronarea sa si a reginei Maria la Alba Iulia, tara va intra intr-o perioada in care unirea nationala devine sfanta si incontestabila, iar patimile trecatoare si jertfele cu sangele carora s-a scris acest act isi vor primi rasplata.

Regele declara simbolic

„fiii buni ai patriei, insufletiti de aceeasi dragoste de tara, se vor uni in jurul tronului”.

Ziua de 15 Octombrie 1922 a fost una dintre cele importante zile din istoria orasului spun istoricii. In aceasta zi s-au strans la Alba Iulia reprezentanti de pe tot continentul, dar si din Statele Unite ale Americii pentru a fi martori la incoronarea regelui Ferdinand. Cortegiul regal a pornit de la gara Alba Iulia unde suveranul a fost intampinat de primarul orasului cu cuvinte ce rasuna puternic chiar si azi in inimile multor albaiulieni.

„Majestatile Voastre, va rog sa imi permiteti sa va salut in numele locuitorilor orasului Alba Iulia, cetate sfanta care a fost leaganul atator generatii de romani. Prezint Majestatilor Voastre cele mai profunde sentimente de devotament ale locuitorilor orasului, urandu-va bun venit pe acest pamant sfant, care a primit si a adapostit si pe marele voievod Mihai”

15 octombrie: Duelul viorilor: STRADIVARIUS vs. GUARNERI

Concertul “Duelul Viorior” este oferit de Primaria Municipiul Alba Iulia în parteneriat cu Radio România în cinstea zilei de 15 Octombrie – Ziua Încoronării. Concertul va avea loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Sâmbătă 15 octombrie 2018, începând cu ora 19.00. Accesul este gratuit, pe bază de invitații ce sunt disponibile la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor.

Sursa: Primaria Municipiului Alba Iulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0

Rezervările tale