Loading
nicubarbu

Muzeul Mineritului

Roșia Montană, localitatea minieră veche de mai bine de 2.000 de ani, situată în centrul Munților Apuseni, la poalele Munților Metaliferi, la 80 km de orașul Alba Iulia, 15 km de Câmpeni și 11 km de Abrud, are o pleiadă de obiective turistice pe care nu se zgârcește să le arate turiștilor. Celebrul Dealul Cetății este probabil cea mai importantă mărturie istorică, Cetatea Alburnus Maior care se află pe Dealul Cetății, Muzeul Mineritului, Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial, casele vechi din secolele XVIII-XIX (monumente de arhitectură populară) sunt obiectivele de văzut în Roșia Montană. Nici natura nu se lasă mai prejos, etalându-și frumusețile: Piatra Corbului, Piatra Despicată, tăurile de o frumusețe nepământească.

În acest articol vom aduce câteva informații despre Muzeul Mineritului din Roșia Montană. Muzeul Mineritului se află în apropierea fostei exploatări miniere. Aici pot fi vizitate fostele galerii romane, formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri, pot fi văzute monumente istorice și unelte pentru minerit, găsite de arheologi în ruinele fostului oraș, și construcțiile folosite pentru separarea aurului de piatră, numite „șteampuri”. Acestea erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare numite „tăuri”.

Muzeul mineritului aurifer de la Roșia Montană este o adevărată colecție care amintește de istoria acestei zone în privința exploatărilor aurifere. De la machete ale fostelor galerii romane întinse pe zeci de kilometri și până la unelte folosite în trecut în minerit, toate pot fi văzute aici.

Subteranele Roșiei Montane ascund peste 100 de kilometri de galerii săpate prin metode tradiționale din perioada antică până în cea modernă. Lungimea exactă nu e cunoscută deoarece rețeaua construită timp de aproape 2.000 de ani nu a fost cercetată integral până în prezent.

Galeriile Romane ies în evidență în cadrul sistemului prin forma trapezoidală perfectă, ce le-a făcut să reziste mii de ani. Ele sunt unice în lume prin lungime și gradul de păstrare, lucru apreciat de experții britanici, ce recomandă introducerea în Patrimoniul UNESCO. Un fragment de câteva sute de metri din totalul de 7 kilometri poate fi vizitat la Muzeul Mineritului inaugurat în 1981 la baza Masivului Orlea.

Acest muzeu a fost creat de oameni pasionaţi de istoria locului dintre cei care au lucrat şi lucrează la Roşiamin, societatea de stat care a operat vechea exploatare minieră din Roşia Montană. Prin efortul acestora, au fost amenajate pentru vizitare o serie de galerii romane, săpate cu dalta şi ciocanul acum 2.000 de ani, un muzeu în aer liber, cu utilaje folosite de-a lungul timpului pentru extragerea aurului, precum şi o expoziţie de fotografii vechi ce ilustrează activitatea minerilor prin secolul 19.

O vizită durează circa o oră și jumătate și, în acest timp, istoria îți aduce mărturiile sale despre viața, truda și obiceiurile oamenilor care de-a lungul a peste 2.000 de ani au adus la lumină aur, aici, la Roșia Montană.

Sursa vizitatirosiamontana.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Booking Ave Alba

Booking Ave Alba

0

Your Cart